Δύο μόλις χιλιόμετρα από την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, υπάρχει άλλος ένας ιστορικός χώρος σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους, σε μία τοποθεσία η οποία ίσως να είναι και η μοναδική που θα μπορούσε να φιλοξενήσει για αιώνες την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η Ιερά Μονή δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και όπως αναφέρει η παράδοση έφασε να επανδρώνεται ακόμα και από 300 καλόγηρους, γεγονός που την καθιστούσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό φάρο της Φθιώτιδος με ανάλογο πλούτο σε Ζωικό και κτηματικό κεφάλαιο.
Ο πλούτος αυτός δημιουργούσε στη μονή δύναμη και στους κατακτητές προβληματισμό και φόβο, με αποτέλεσμα να μην αργήσει η στοχοποίηση του και κάποια στιγμή η άλωση και η καταστροφή!!!
Το 1963 το μοναστήρι αναστηλώθηκε από τα οικοδομικά υπολείμματα του παλαιού, εκτός φυσικά αυτών που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα οποία φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας.
Δυστυχώς όμως για τον τόπο η ιστορική μονή παρέμεινε επανδρωμένη μόλις για 30 χρόνια, καθώς από το 1993 μετά το θάνατο του Μοναχού Αρχιμανδρίτη Αγαπητού Παναγιώτη παραμένει κλειστή, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αντικρίζει την εγκατάλειψη.
Αυτό το μνημείο της φύσης και της ιστορίας, ακόμα και σήμερα προκαλεί ευλάβεια και δέος με τα αιωνόβια πλατάνια και τις πηγές, χωρίς όμως να μπορεί ο επισκέπτης να αποφύγει τη θλίψη για την όλη εικόνα της εγκατάλειψης, των σκουπιδιών, και την μετατροπή του χώρου από τόπο προσκυνήματος σε τόπο κυνηγίου, καθώς Εκκλησία, αρχαιολογική υπηρεσία και Δασαρχείο αδυνατούν να τον προστατεύσουν.
Τα γεγονότα αυτά έδωσαν χώρο και έδρασαν καταλυτικά για τη δημιουργία και επάνδρωση άλλων δύο Μονών σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων, με μόνη διαφορά ότι δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι δεκάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες που θέλουν να Εκκλησιαστούν να καταφεύγουν σ’ αυτές μιας και η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γοργοποτάμου, κρατάει τη πόρτα της κλειστή.
Θα πρέπει με επικεφαλής την Εκκλησία μας, όλοι οι φορείς να δείξουν ανάλογο σεβασμό στην ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής, και να μην επιτρέψουν την σταδιακή καταστροφή του χώρου από την εγκατάλειψη, τα σκουπίδια και το κυνήγι, καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον πολλές περιοχές με ανάλογη συνύπαρξη θρησκευτικού χώρου και φύσης.
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 37 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 15234
e-mail fottsolakidis@yahoo.gr