Η Πελασγία

Η Πελασγία πήρε το όνομά της από τους πρώτους κατοίκους της Ελλάδας, τους Πελασγούς. Κατά την αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστή σαν "Κρεμαστή Λάρισα" ή "Λάρισα Πελασγία". Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους απο τον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας πόλης, της Κρεμαστής Λάρισας ή Πελασγίας.
Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με το εμπόριο, την αμπελοκαλλιέργεια καθώς και την ναυτιλία. Επίσης είναι γνωστή η παραγωγή χαλκού στην περιοχή, όπου λειτουργούσαν μεταλλεία χαλκού. Αποτέλεσμα της παραγωγής αυτής είναι η κοπή πολλών νομισμάτων με τη μορφή του Αχιλλέα τον 3ο αιώνα π.Χ.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η μοίρα της περιοχής μας ταυτίζεται με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας. Περσικοί πόλεμοι, Μακεδονική και στη συνέχεια Αιτωλική και Ρωμαϊκή κυριαρχία.
Στη Βυζαντινή εποχή αρχίζουν οι γοτθικές επιδρομές με αποτέλεσμα ο τόπος να ερημωθεί. Ακολουθούν οι επιδρομές Σλάβων και Βουλγάρων, κάτω από την κατοχή των οποίων η Λάρισα Κρεμαστή όπως ονομαζόταν μέχρι τότε, μετονομάστηκε σε "Γαρδίκι". Η ονομασία αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1926, οπότε πήρε πάλι την παλία της οναμασία: Πελασγία.
Τον Ιούλιο του 1470 το Γαρδίκι πέφτει στα χέρια των Τούρκων και, όπως λένε διάφορες μαρτυρίες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 δύο ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν: Η μάχη της Πελασγίας το 1821 και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Τούρκων στην περιοχή, η σφαγή στο Βελά ποταμό. Το 1832 η Πελασγία απελευθερώνεται ολοκληρωτικά από τους Τούρκους, και από τότε αρχίζει μια οικονομική και κοινονική ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: www.pelasgia.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!