Η Μαλεσίνα βρίσκεται στην επαρχία Λοκρίδας στη νοτιανατολική άκρη του νομού Φθιώτιδας, στο 125 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Είναι χτισμένη στο κέντρο περίπου της τριγωνικής χερσονήσου Αετολίμνης πάνω σε «οροπέδιο», που το υψόμετρό του δεν ξεπερνάει τα διακόσια εξήντα μέτρα. Ο ορίζοντάς της είναι ανοιχτός προς την αντολή, το βορρά και τη δύση, αλλά προς το νότο οριοθετείται από το λόφο του Αϊτολιμιού, που την κορυφογραμμή του καλύπτουν λιγοστές ακόμα δεκάδες ακροβολισμένα πεύκα, θλιβερά απομεινάρια των άλλοτε αδιαπέραστων δασών της περιοχής, πού εξαφάνισαν οι απανωτές πυρκαϊές των τελευταίων χρόνων. Η πόλη περιβάλλεται από ελαιώνες, αμπέλια και αγρούς.
Την περιοχή της Μαλεσίνας από τις τρεις πλευρές της την περιλούζει ο Βόρειος Ευβοϊκός και σχηματίζει γραφικότατα αγρογιάλια.Μαγευτικός ο όρμος του Θεολόγου χαρίζει φανταστικές στιγμές με τα ηλιοβασιλέματά του. Ήμερες κι όμορφες οι παραλίες του ΟΣΜΑΕΣ, της Βλυχάδας, της Λεκούνας, του Αρσανά, που κάθε χρόνο αποσπούν «Γαλάζια Σημαία» για καθαρότητά τους.. Γραφικά, αλλά δυσπροσπέλαστα ακόμα, τα ακρογιάλια του Γοργολίμανου, του Παπά, της Μουρτίτσας, του Μαντεσιού, της Κακαΐλιας με τις διαδοχικές εναλλαγές του βράχου και της άμμου. Στα ερημικά και μαγευτικά ακρογιάλια της περιοχής ρίχνει ο πεύκος τον ίσκιο του στο κύμα. Από την άλλη όχθη του Ευβοϊκού ορθώνεται σχεδόν κατακόρυφα το Καντήλι, το βουνό της Εύβοιας, μακελεμένο, μισερό, θαρρείς, αφού τό άλλο του κομμάτι το κατάπιε το υγρό στοιχείο πριν από εκατομμύρια χρόνια, άγριο σαν κολοβό σκυλί κι έτοιμο την κάθε στιγμή για τις φοβερότερες τρικυμίες με τους μανιασμένους βοριάδες που κατεβάζει μέσα από τις άγριες χαράδρες του. Γνώριζε καλά ο Ευριπίδης πόσο λυσσομανάει ο Ευβοϊκός εκεί μπροστά στο Καντήλι, όταν έγραφε στις Τρωάδες του «πλήσον δε νεκρών κοίλον Ευβοίας μυχόν»...
Ολόκληρη η περιοχή Μαλεσίνας εξελίσσεται ταχύτατα τουριστικά και οικονομικά, επειδή διαθέτει γραφικές ακρογιαλιές και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, αλλά και γιατί κατέχει εύφορες κωπαϊδικές γαίες, απέραντους ελαιώνες και πολλοί από τους κατοίκους της βρίσκουν εργασία στη βαριά βιομηχανία της Λάρκο και στην ανοικοδόμηαη του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ.
Η Μαλεσίνα διαθέτει καλομελετημένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως, με τέλεια δομικά τετράγωνα, πλατείες, δρόμους ευθείς από τη μια άκρη ως την άλλη. Το αποχετευτικό της σύστημα, καθώς και το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού των λειμμάτων βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσής τους. Έχει δεκατετραθέσιο δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο, νηπιαγωγείο, βρεφονηπιακό σταθμό, ταχυδρομείο, τράπεζες, συνεταιρισμούς, αθλητικούς συλλόγους, γήπεδα, αγροτικό ιατρείο, ιδιωτικά οδοντιατρεία, φαρμακεία και Κ.Α.Π.Η. Ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη βρίσκονται οι παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες ελληνόπουλα της Διασποράς.
Στο δήμο Μαλεσίνας υπάγονται η πόλη της Μαλεσίνας, τά θέρετρα Θεολόγος και ο οικισμός του ΟΣΜΑΕΣ (Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού) και τά χωριά Προσκυνά και Μάζι, Στο δήμο Μαλεσίνας υπάγονται επίσης η βυζαντινή Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι των Αλών Λοκρίδος (στο Θεολόγο), Κόρσειας (Χιλιαδού ή Παλιόκαστρο Προσκυνά) και Βουμελιταίας (Χιλιαδού ή Μαρτίνο).
www.dimosmalesinas.gr