ΜΑΚΡΟΛΙΒΑΔΟ ΔΟΜΟΚΟΥ

Οικισμός του σημερινού Δήμου Δομοκού, νοτιοανατολικά του οποίου βρίσκεται και σε απόσταση περίπου 17 χιλ. καθώς και βόρεια της πόλης της Λάμίας σε απόσταση 27 περίπου χιλ.
Ο παλαιός οικισμός του Μακρολίβαδου βρίσκονταν νότια του σημερινού, στις κορυφές της Όθρυος κοντά στην ιερά μονή της παναγίας Αντινίτσης, αποτελούνταν κυρίως από καλύβες κτηνοτρόφων και ήταν στο Ελληνικό έδαφος κατά την απελευθέρωση και την οροθετική γραμμή του 1832. Ανήκε τότε ως οικισμός στο Δήμο Λαμιέων μαζί με το Καλαμάκι, τη Δίβρη κλπ.
Οι κάτοικοι που έμεναν στην σημερινή Δραμάλα αναγκάστηκαν να μετοικήσουν εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας έστω και σε καλύβες από το φόβο των Τούρκων αλλά και των ληστών που λυμαίνονταν την περιοχή. Η τότε Δραμάλα είχε μεγάλο ποσοστό τουρκικού πληθυσμού που πιθανότατα έμεινε αμιγώς τουρκικός την παραπάνω περίοδο. 
Οι κάτοικοι πέστεψαν στην Δραμάλα αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής τον Αύγουστο του 1881 και κατάλαβαν τα σπίτια των Τούρκων που αποχώρησαν. Ο οικισμός αρχικά (1883-1912) ανήκε στον τότε Δήμο Μελιταίας.
 Αποσπάσθηκε σε ίδια κοινότητα με το όνομα κοινότητα Δραμάλας και στη συνέχεια μετονομάτσηκε σε κοινότητα Μακρολιβάδου με το ν.δ. της 11-9-1928, ΦΕΚ 193/Α΄της 20-9-1928).
 Ως Δραμάλα  αναφέρεται στην «πρόθεση» με τους Δωρητές της Ιεράς Μονής της Ρεντίνας  φ. 25α, με τους οικισμούς Αβαρνίτζα, Λευθεροχώρι και Παλαμά. Στα φ. 25β - 26α, υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή το  χωριό  χτίστηκε πριν το 1640.

Δημήτρης Καρέλης

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!