Η Ανάβρα Μαγνησίας είναι ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που μετά από συστηματική προσπάθεια, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Η Ανάβρα του νομού Μαγνησίας βρίσκεται τις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον Αλμυρό, 44 χιλιομέτρων από τη Λαμία και 34 από το Δομοκό και οι 700 κάτοικοι της όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί πιθανώς μόνο με την πλούσια Ελβετία.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο σημερινός οικισμός της Ανάβρας (παλαιά ονομασία Γούρα) χρονολογείται από τον 6ο αι.μ.Χ. Από το 1882 μέχρι το 1914 υπήρξε Δήμος με την ονομασία «Δήμος Όθρυος» με πρωτεύουσα τη Γούρα. Από το 1914 μέχρι το 1928 μετατράπηκε σε «Κοινότητα Γούρας» και τέλος από το 1928 μέχρι σήμερα φέρει την ονομασία «Κοινότητα Ανάβρας».
Ήδη από την αρχαία εποχή υπήρχαν πολλοί οικισμοί στην περιοχή με τις ακροπόλεις τους, των οποίων λείψανα διακρίνουμε ακόμη και σήμερα (Κάστρο Μόριας, Γριντιάς κ.α.). Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή δέχτηκε πολλές βαρβαρικές επιδρομές που ανάγκασαν πολλούς από τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν. Τη μεγάλη της όμως ακμή η Ανάβρα (Γούρα) απέκτησε κατά την Οθωμανική κυριαρχία, τον 17ο-18ο αι. Την εποχή αυτή θαυματουργεί και αναπτύσσει αξιόλογη δράση σε όλους τους τομείς. Έχει αξιοζήλευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, γίνεται έδρα του Επισκόπου Θαυμακού με επισκοπικό μέγαρο, και αναπτύσσει ισχυρή οικονομία που στηρίζεται στην οικοτεχνία της υφαντικής, τη βυρσοδεψία, τη χαλκοτεχνία, τη μεταξουργία, την αμπελουργία κ.α.
Η Ανάβρα ήταν ανέκαθεν κεφαλοχώρι της Όθρυος, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι, επί αιώνες και μέχρι σήμερα, το κύριο επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. Σε αυτήν οφείλονται και οι δευτερεύουσες ασχολίες των κατοίκων που είχαν ως αντικείμενο την επεξεργασία του μαλλιού και των δερμάτων (παπούτσια, τσαρουχάδικα), καθώς επίσης και η ύπαρξη πολλών εργαστηρίων που είχαν ως κινητήρια δύναμη το νερό (μαντάνι, ντριστέλες, νερόμυλοι). Ετσι αναπτύχθηκε μια εμπορική κίνηση που είχε ως προορισμούς ΄πόλεις της Μακεδονίας και την Ερμούπολη Σύρου, αλλά και το εξωτερικό (Τεργέστη, Βοσνία, Βλαχία, Σμύρνη).
Την εποχή αυτής της ακμής ο πληθυσμός της αυξήθηκε και έφτασε τις 10.000 κατ., πολλοί από τους οποίους ζούσαν ως νομάδες στα βουνά. Το 1815 όμως υπήρξε μια μεγάλη φυγή κατοίκων λόγω επιδημίας πανώλης που ενέσκηψε. Δύο χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γούρα, ενώ πολλοί απεβίωσαν.
Παράλληλα την εποχή αυτή (1815-1821 προεπαναστατική περίοδο) υπήρχε συνεχής αναταραχή στην περιοχή και σημειώθηκαν πολλά απελευθερωτικά κινήματα με κορυφαία αυτά του 1854, 1867 και 1878, που ανάγκασαν τους Γουριώτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να μετακινηθούν σε γειτονικές πόλεις (Λαμία, Στυλίδα, Αλμυρό, Χαλκίδα κ.α.) αναζητώντας ένα πιο ήσυχο τόπο για να ζήσουν. Παράλληλα όμως οι Γουριώτες δεν έπαψαν να αγωνίζονται με τους Αρματολούς και Κλέφτες στα βουνά της Γούρας μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στις 21 Ιουνίου του 1881.
Στα μετέπειτα ειρηνικά χρόνια οι Γουριώτες ανασυντάσσονται και επαναδραστηριοποιούνται στο παλιό τους επάγγελμα την κτηνοτροφία και τις συναφείς ασχολίες (γεωργία, υφαντική, βυρσοδεψία κ.α.) για να φτάσουμε στα πιο δύσκολα χρόνια της ιστορίας της Ανάβρας, τη δεκαετία 1940-1950 με τον Β΄Παγκ. Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στις 23 Απριλίου 1943 οι Ιταλοί καίνε το χωριό, ενώ μετά στα χρόνια του Εμφύλιου, το χωριό γίνεται κέντρο των επιχειρήσεων. Υπήρξαν πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές, ενώ καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά σπίτια. Την τελειωτική καταστροφή της παλιάς εικόνας της Ανάβρας επέφεραν οι δύο σεισμοί (1954 και 1980. Ετσι αυτά που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης είναι σύγχρονα κτίσματα, τα περισσότερα μετά το 1981, που αδυνατούν να συγκροτήσουν μια αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού.
Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και χάρις στις επιδοτήσεις της κτηνοτροφίας, η Ανάβρα κατάφερε να ανακάμψει. Ιδιαίτερα μετά το 1990 ο οικισμός παρουσιάζει μια συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς (οικονομία, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αναπτυξιακά έργα, έργα πολιτισμού κ.α.), τέτοια που να καθιστούν την Ανάβρα χωριό-φαινόμενο για την ελληνική ύπαιθρο.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Για τη μεγάλη ανατροπή που γίνεται στην Ανάβρα το μέγιστο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον επί σειρά ετών άξιο κοινοτάρχη της. Στις 19-11-2009 σε λαμπρή τελετή που έγινε στο ξενοδοχείο INTERCONTINENTAL απονεμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας το Βραβείο ΚΟΥΡΟΣ 2009 -Κοινωνικής προσφοράς, στον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας κ. Δημήτρη Τσουκαλά για το έργο που έχει επιτελέσει στην Ανάβρα κατά τη διάρκεια των 4 τετραετιών της θητείας του. Την παρουσίαση του έργου του Προέδρου και την απονομή του βραβείου στον τιμώμενο έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. ΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ, παρουσία της υπουργού Οικονομίας κας ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, του π. Προέδρου της Βουλής κ. ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑ, άλλων εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της πολιτικής, καθώς και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κόσμος από την Ανάβρα δεν φεύγει πια προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με μηδενικό ποσοστό ανεργίας και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Οι υποδομές του χωριού είναι πλέον υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: άψογο νηπιαγωγείο και δημοτικό, αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Από την Πέμπτη 03/09/2009 στην Ανάβρα Μαγνησίας βρίσκεται σε λειτουργία και ο Σταθμός 3G που εγκατέστησε η COSMOTE μετά από αίτημα της Κοινότητας. Έτσι ικανοποιήθηκε ένα αίτημα τόσο των μόνιμων κατοίκων που χρησιμοποιούν internet, αλλά και πολλών επισκεπτών της Ανάβρας. Εξ άλλου η διευκόλυνση της επικοινωνίας με όσο γίνεται πιο ταχείς ρυθμούς είναι ένας από τους κύριους στόχους του Κοιν. Συμβουλίου και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται με κάθε τρόπο. Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας. Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, τα γουρούνια και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε. «Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. «Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε. Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής. Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις. Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας υπέγραψε προσύμφωνα για 7 κοινοτικά οικόπεδα με τους αντίστοιχους δικαιούχους, οι οποίοι προέκυψαν μετά από δημοπρασία. Τα κοινοτικά αυτά οικόπεδα είναι όλα εντός οικισμού, έχουν εμβαδόν πάνω από 500 μ2 και παραχωρούνται σε άστεγους δημότες με τους ακόλουθους όρους:
1. Δίδονται στο ¼ της αντικειμενικής αξίας, το οποίο θα καταβληθεί σε 5 χρόνια.
2. Η χρήση είναι κατοικία.
3. Μέσα σε 5 χρόνια υποχρεούνται να εκδώσουν πολεοδομική άδεια και να έχουν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες.
Οι ηλικιωμένοι στην Ανάβρα αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία Αγροτικού Γιατρού ο οποίος μένει σε διαμέρισμα που του παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι δάσκαλοι).
Στο περιβαλλοντικό πάρκο», βρίσκουμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού). Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του. Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι». Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).
Η Κοινότητα Ανάβρας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ολοένα αυξανόμενους επισκέπτες του χωριού σε ό,τι αφορά την εστίαση, αποφάσισε να εκμισθώσει την κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται πάνω από το χώρο στάθμευσης. Εκμισθώτρια είναι η Γιώτα Γκλαντζούνη, μια νέα γυναίκα μόνιμη κάτοικος του χωριού, μητέρα τριών παιδιών που λειτουργεί το κατάστημα με τη βοήθεια του συζύγου της και του αδελφού της.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει η Κεντρική Πλατεία, υπερυψωμένη σε σχέση με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Στη νότια πλευρά της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο ενοριακός ναός της Ανάβρας που πρόσφατα ανακαινίστηκε, ενώ τριγύρω βρίσκονται τα 4 από τα 5 μαγαζιά (ταβέρνες-κρεοπωλεία) του χωριού. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται ένας κοινοτικός διώροφος χώρος στάθμευσης με το Πολιτιστικό Κέντρο στην τρίτη στάθμη και πίσω από αυτό, στο βοριά, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Η Κεντρική Πλατεία της Ανάβρας λειτουργεί πραγματικά ως πυρήνας του οικισμού, ως καρδιά που αιμοδοτεί με ζωή όλο το χωριό. Εδώ υπάρχουν από δεκαετίες, αν όχι αιώνες, τα μεγάλα πλατάνια που χαρίζουν τη σκιά τους το καλοκαίρι. Εδώ συντελούνται τελετές θρησκευτικές (Ανάσταση), κοινωνικές (γάμοι, βαφτίσια), ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (θέατρο, συναυλίες, χοροί), καθώς και το μεγάλο καλοκαιρινό διήμερο πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα (27-28 Ιουλίου), που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου.
Στα νότια της κεντρικής Πλατείας και της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου εκτείνεται η Κάτω Πλατεία όπου βρίσκεται το Κοινοτικό Κατάστημα και το αγροτικό ιατρείο. Ακόμη εδώ βρίσκονται το Νηπιαγωγείο, ένα σύγχρονο αξιόλογο κτήριο στην κάτω στάθμη του οποίου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής, και δίπλα το Δημοτικό Σχολείο στο δώμα του οποίου επεκτείνεται η πλατεία. Την πλατεία κοσμεί το Ηρώο των Πεσόντων και μια μικρή παιδική χαρά. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται ο πεζόδρομος Παπαδήμ’, που οδηγεί από την κεντρική πλατεία στο Κοινοτικό Κατάστημα και το Νηπιαγωγείο, και στη συνέχεια ενώνεται με το δρόμο που οδηγεί στις πηγές Ανάβρας. Στην απόληξη του βρίσκεται μαρμάρινη βρύση, έργο ντόπιου τεχνίτη.
Μέσα στον οικισμό της Ανάβρας υπάρχουν τρεις εκκλησίες: ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και ο ενοριακός και βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία, ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του χωριού και ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, στην έξοδο προς Λαμία, ο οποίος είναι ο ναός του Κοιμητηρίου. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι δύο πρώτοι ναοί είναι αφιερωμένοι σε δυο αγίους που ο εορτασμός τους συνδέεται άμεσα με τη κτηνοτροφία: Του Αγ. Γεωργίου τα ζώα ανεβαίνουν στα βουνά, ενώ του Αγίου Δημητρίου επιστρέφουν.
Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή είναι το άλλο μεταβυζαντινό δισυπόστατο εκκλησάκι του Αγ, Αθανασίου και Αγ. Σεραφείμ κοντά στις πηγές, τα εξωκλήσια του Αγ. Παντελεήμονα και του Αγ. Νικολάου Βουναίνης στα νότια του χωριού, καθώς και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Αλογόραχη, κοντά στο Αιολικό Πάρκο. Επίσης υπάρχουν και τρία ακόμη εξωκλήσια που κτίστηκαν πρόσφατα.
Το Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Κοινότητας Ανάβρας. Γιατί είναι ένα έργο περιβαλλοντικό με ιδιαίτερη σημασία και εμβέλεια. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό είναι πολλοί, ενώ δύσκολα θα εύρισκε κανείς κάτι αρνητικό να προσάψει, -όσον αφορά την περίπτωση της Ανάβρας.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας στεγάζεται στη κάτω στάθμη του κτηρίου του Νηπιαγωγείου. Είναι μια μεγάλη ενιαία αίθουσα στην οποία θα εκτίθενται αντικείμενα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αναφέρονται στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Ηδη βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης η μουσειολογική μελέτη εφαρμογής που έχει εκπονηθεί.
Το Μουσείο έχει είσοδο από το βοριά, από τη πλατεία, και έξοδο στο νοτιά σε δική του αυλή, που ανοίγεται στη θέα των γύρω βουνών.
Ο χώρος Βρυσούλα βρίσκεται στην αρχή του χωριού από τη μεριά της Λαμίας, πάνω σε ένα ρέμα. Πήρε το όνομα του από μια φυσική πηγή (το χωριό έχει 9 συνολικά) που υπάρχει εδώ. Πρόκειται για τη διευθέτηση ενός ρέματος σε επίπεδα που κλιμακώνονται μέχρι τον κεντρικό δρόμο. Στο κύριο επίπεδο κατασκευάστηκε βρύση, και πάνω από αυτήν οργανώθηκε παιχνιδότοπος με κούνιες και τσουλήθρα. Επίσης δημιουργήθηκαν παρτέρια και φυτεύτηκαν δένδρα.
Οι «Τρεις Βρύσες» βρίσκονται στην περίμετρο του οικισμού, στη ΒΑ πλευρά, δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, την άλλη μεγάλη εκκλησία του χωριού, πάνω σε ένα από τα ρέματα-χειμάρρους που διατρέχουν το χωριό. Υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό, ανακατασκευή παλιάς βρύσης που υπήρχε. Ακόμη δημιουργήθηκε καθιστικό κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατανιών που υπάρχουν τριγύρω.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ανάβρα Μαγνησίας επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της Κοινότητας στο url: http://www.anavra-goura.gr/