Άγιος Γεώργιος , ο τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο χριστιανικό κόσμο και ειδικά στη χώρα μας. Εορτάζεται στις 23 Απριλίου με εξαίρεση την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, κατά την οποία όταν η εορτή προηγείται ή συμπίπτει με το Πάσχα τότε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Γεννήθηκε μεταξύ του 275 και 285 μ.Χ. στην περιοχή της Αρμενίας, την εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, από τον Έλληνα Συγκλητικό και Στρατηλάτη Γερόντιο και την καταγόμενη από την Διάσπολη (Λύδδα) μητέρα του, Πολυχρονία. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί Χριστιανοί, όπως και ο ίδιος σε νεαρή ηλικία. Μετά το θάνατο του πατέρα του Γερόντιου, η οικογένεια μετακόμισε στην πατρίδα της μητέρας του. Ο Γεώργιος κατετάγη στο Ρωμαϊκό στρατό σε νεαρή ηλικία και κατέλαβε σύντομα το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας τον προήγαγε χάρη στην αξία και την ανδρεία του σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη της φρουράς του. Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι φοβεροί διωγμοί του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, ο Άγιος Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του αυτοκράτορα και τότε φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά ώστε να αρνηθεί την πίστη του στο θεό. Τον λόγχισαν, τον βασάνισαν με ειδικό τροχό, τον έριξαν σε λάκκο με καυτό ασβέστη και τον ανάγκασαν να περπατήσει με μεταλλικά πυρωμένα παπούτσια. Η μεγάλη πίστη του Αγίου στάθηκε αφορμή να βαπτιστούν χριστιανοί πολλοί στρατιωτικοί αλλά και η σύζυγος του αυτοκράτορα Αλεξάνδρα με τους δούλους της. Ο Άγιος Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά τα βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε την 23 Απριλίου του 303, στα τείχη της Νικομήδειας. Η φήμη του Αγίου απλώθηκε σ΄ όλο τον κόσμο και σήμερα κατέχει σημαντικότατη θέση στο εορτολόγιο και προσφωνείται Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Είναι προστάτης Άγιος της Αγγλίας, της Μόσχας, της Γεωργίας, της Καταλονίας, της Βηρυτού, του Βουλγαρικού στρατού και του Ελληνικού Πεζικού.
 Οι εορτές των Αγίων Γεωργίου (23 Απριλίου) και Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ήταν παλαιότερα χρονικό ορόσημο για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, ενοικιάσεις και καλλιέργεια κτημάτων) και για την περιοχή μας. Στον Άγιο αποδίδονται πάμπολλα και σημαντικότατα θαύματα αλλά και θρύλοι με κορυφαίο αυτό της εξολόθρευσης του Δράκου κοντά στη Σιλήνα της Λιβύης.
Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου : ¨Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός Βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεό σωθήναι τας ψυχάς ημών.





Φωτο άνω, χαλκογραφία του Κ. Γ. Πέτρου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!