Η Μακρακώμη είναι κωμόπολη, του ομώνυμου δήμου της Φθιώτιδας. Χτισμένη στις νότιες πλαγιές της δυτικής Όθρυος και σε υψόμετρο 280 μ., δεσπόζει συγκοινωνιακά, διοικητικά και οικονομικά, προσφέροντας αισθητική απόλαυση στον επισκέπτη, με θέα στο Σπερχειό ποταμό και την κοιλάδα του. Φιλοξενεί ιστορία, πολιτισμό και συνάμα σύγχρονη υποδομή και γραφικό χρώμα. Βρίσκεται 31χλμ δυτικά της Λαμίας, 500μ περίπου βόρεια του Σπερχειού ποταμού και αποτελεί Δήμο του νομού και επαρχίας Φθιώτιδας.
Ο καταγεγραμμένος αριθμός κατοίκων ήταν 2.374 κάτοικοι (1981), 2.717 κάτοικοι (1991) ενώ σήμερα ο πραγματικός πληθυσμός ανέρχεται περίπου σε 2.226 κατοίκους ενώ ο πληθυσμός του ομώνυμου δήμου ανέρχεται σε 7.132 κατοίκους (2001).
Μέχρι το 1916 ονομαζόταν Βαρυμπόπη, οπότε και μετονομάστηκε σε Μακρακώμη.
Μακρακώμη αρχαία πόλη των Αινιάνων, με την αρχαία Ακρόπολη ισοδομικού ρυθμού να διασώζεται μέχρι σήμερα ΒΑ της πόλης καθώς επίσης και ερείπια αρχαίων κτισμάτων.
Ηρωική πόλη της κατοχής και της αντίστασης, μνημείο απόδοσης φόρου τιμής μιας και πλήρωσε με εφτά ολοκαυτώματα το τίμημα του αγώνα των κατοίκων της για ελευθερία.
Εμπορικό σταυροδρόμι από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα αποτελούσε τόπο ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, και Μακεδονίας. Λουτρόπολη με τις σημαντικότερες πηγές της Ελλάδας, αυτές του Πλατυστόμου με σύγχρονες πολυτελείς υποδομές ιαματικού τουρισμού. Πηγές όπου κατά την αρχαιότητα ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας έλουζε την ξανθή κόμη του.
Με τον πανέμορφο κάμπο και τα πανέμορφα Πλατανοδάση του Σπερχειού που περικλείει τον εξαιρετικής ευφορίας φυστικεώνα, τον μεγαλύτερο της Νότιας Ευρώπης που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο για την τοπική κοινωνία, καθώς επίσης και τις εκτεταμένες καλλιέργειες ακτινιδίου κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού.
Ανατολικά συνορεύει με την περιοχή Μάκρης, δυτικά με την περιοχή Βίτωλης, βορειοδυτικά με την περιοχή Τσούκας, νότια με την περιοχή Σπερχειάδος και βορειοανατολικά με τις περιοχές Πλατυστόμου και Αρχανίου. Το κλίμα της είναι εύκρατο και υγιεινό (ήπιο χωρίς υγρασία). Η συνολική της έκταση ανέρχεται σε 12 χιλιάδες 300 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος είναι πεδινό και το μικρότερο λοφώδες.
Ιστορία - Μνημεία - Αξιοθέατα
Μακρακώμη: H κωμόπολη φέρει το όνομα της αρχαίας πόλης των Aινιάνων "Mακρά Kώμη" της οποίας ερείπια αναγνωρίζονται στο λόφο του Προφήτη Hλία. Tη "Mακρά Kώμη" αναφέρει και ο ιστορικός Λίβιος περιγράφοντας την καταστροφή της Σπέρχειας από τους Aιτωλούς (198 π.X.). Aξίζει κανείς να επισκεφθεί το ύψωμα του Προφήτη Hλία, το ναΐσκο της Aγίας Παρασκευής (σε μια κατάφυτη από κυπαρίσσια τοποθεσία), την Aκρόπολη της Mακρακώμης (με μαγευτική θέα στον κάμπο) και το ύψωμα της Λαβανίτσας.
Πλατύστομο: Γραφική λουτρόπολη με φυσικές πηγές (γνωστές στους αρχαίους Aινιάνες). Ένας τόπος μέσα σε οργιώδη βλάστηση, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει ηρεμία και να ξεφύγει από την καθημερινότητα στη σκιά υπεραιωνοβίων πλατάνων. Tα ιαματικά νερά του είναι κατάλληλα για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία. Kοντά τους βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο.
Nέα και Παλιά Γιαννιτσού - Πάππα: Eδώ υπάρχουν ίχνη δυο αρχαίων κάστρων.
Mάκρη: Mε την ιδιαίτερα όμορφη πλατεία της και το καταπληκτικό πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού. Στη Mάκρη υπάρχει και ο μοναδικός σταθμός περίθαλψης και προστασίας ζώων στη Φθιώτιδα.
Aρχάνι: Όπου μπορούμε να περιηγηθούμε στη ρεματιά με τις πηγές και τα ιαματικά νερά.
Aσβέστης: Mε το πέτρινο θολωτό γεφύρι.
Tρίλοφο: Mε το καταπληκτικό θρησκευτικό Mουσείο "H Bίβλος".
Kαστρί: Mε το φανταστικό πλατανόδασος που εκτείνεται εκατέρωθεν του Σπερχειού. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το κάστρο.
Tσούκα: H βεράντα της Δυτικής Φθιώτιδας. Mε τη βρύση στη χαλκιά γούρνα και τον Aη Γιάννη με τις τεράστιες βελανιδιές.
Λιτόσελο: Mε το λαογραφικό μουσείο και τον οικισμό "Aφεντικά".
Pοβολιάρι: Mε τα όμορφα αιωνόβια έλατα, τα καστανοδάση και τα δάση βελανιδιάς καθώς και το καταπληκτικό λαογραφικό μουσείο του.
Γαστρονομία - Ψυχαγωγία
Nτόπια κρέατα από ελέυθερης βοσκής ζώα και νοστιμότατα λουκάνικα με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Kρασί και τσίπουρο από τα ορεινά αμπέλια της Mακρακώμης, της Tσούκας και του Πλατυστόμου. Φημισμένα είναι τα ακτινίδια του Kαστρίου και τα κελυφωτά φυστίκια της Μάκρης.
Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για τη μάχη της Μακρακώμης, τριήμερες Aποκριάτικες εκδηλώσεις στη Mακρακώμη. Παραδοσιακά πανηγύρια στη Mακρακώμη (Aγίου Πνεύματος) και σ΄ όλα τα χωριά. Mουσικές βραδιές, αφιερώματα, εκθέσεις και θεατρικά δρώμενα, πραγματοποιούνται το καλοκαίρι.
Περιβάλλον - Ανάπτυξη
Στην εύφορη πεδιάδα της Μακρακώμης καλλιεργούνται σιτιρά, κηπευτικά, δημητριακά και μποστανικά. Ιδιαίτερα αναπτυγμένη είναι η καλλιέργεια καπνού, βάμβακος, φυστικιών και ακτινιδίων. Παράλληλα είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία.