Μπορεί να ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα βαφής βαμβακερών ειδών, όμως τα Φάρσαλα έχουν συνδέσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια το όνομά τους, μ' ένα προϊόν: το χαλβά Φαρσάλων. Παραδοσιακό προϊόν των Φαρσάλων ο χαλβάς, παρασκευάζεται με αγνά υλικά, μαστοριά και έχει μοναδική γεύση. Το μεγάλο "μυστικό" είναι η τέλεια καραμελωμένη κρούστα, που, όπως περήφανοι λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μόνο οι μεγάλοι Φαρσαλινοί μύστες του χαλβά ξέρουν να κάνουν. Μάλιστα, παρασκευάζεται και με λάδι, ως νηστίσιμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εκπαιδευτικού Αθανασίου Καρατόλια, η ιδιαίτερη νοστιμιά του χαλβά Φαρσάλων οφείλεται κυρίως στο νερό της περιοχής. Τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Καρατόλια, πολλοί χαλβαδοποιοί παρασκευάζουν μηχανοποιημένο χαλβά, ο οποίος δεν έχει, όμως, τη νοστιμιά του χειροποίητου.
Μειονεκτήματα του μηχανοποιημένου χαλβά είναι, όπως επισημαίνει, είναι ότι δεν πιάνει κρούστα (από πάνω).
Η ιστορία του χαλβά Φαρσάλων έχει βαθιά τις ρίζες της στην ιστορία. Ο Ιωάννης Οικονόμου ο Λαρισαίος, το 1817 αναφέρει τον χαλβά και τα στραγάλια των Φαρσάλων ως τα αξιολογότερα της Θεσσαλίας. Η προέλευση του χαλβά, σύμφωνα με τον κ. Καρατόλια είναι τουρκικής προέλευσης και στα Φάρσαλα (σ.σ. η περιοχή υποδουλώθηκε το 1420 και παρέμεινε υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι το 1881) άρχισε να παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από Τούρκους τεχνίτες. Ο καλύτερος τεχνίτης, όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός, ήταν ο Τούρκος Νουρίς, ο οποίος στην αρχή παρασκεύαζε τρία είδη χαλβά, για να καταλήξει στον σαπουνέ χαλβά. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Φαρσάλων, έχουμε πολλούς άριστους τεχνίτες του χαλβά στα Φάρσαλα. Αυτοί είναι οι Καλταμπάνης, ο Οικονόμου ο Κ.Γωβέλης, ο Κουλιάμπας,ο Μπουλασίκης, ο Σπανός και ο Κωνσταντίνου. Αργότερα, τα "μυστικά" της τέχνης του χαλβά τα παρέλαβαν ο Αριστείδης Συρόπουλος, ο Φέκκας, ο Καπιτσίνας, ο Δημουλάς και ο Δεληδημητρίου Δημήτριος, ο οποίος είναι και δωρητής του Δήμου Φαρσάλων κ.ά. Τον περίφημο χαλβά Φαρσάλων συνεχίζουν να παρασκευάζουν έως τις μέρες μας άξιοι μαθητές των παραπάνω χαλβαδοποιών. Μάλιστα, ο κ. Καρατόλιας, μας αποκαλύπτει τα "μυστικά" της παρασκευής του χαλβά Φαρσάλων: Βάζουμε ένα κιλό ζάχαρη ή μέλι με 300 γραμμάρια νερό να βράσουν. Ξαφρίζουμε συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλα. Όταν γίνει το σιρόπι, λιώνουμε σε μισό ποτήρι νερό 130 γραμμάρια κόλλα λουκουμιού, και τη ρίχνουμε μέσα σ' αυτό. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι και όταν αρχίσει να ξεκολλά από την κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο, νεσεστέ και αμύγδαλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα κοκκινωπό και να πιάσει κρούστα. Έπειτα το αδειάζουμε σ' ένα ταψί πασπαλισμένο με ζάχαρη και ο χαλβάς είναι έτοιμος! Τη μοναδική αυτή γεύση του χαλβά Φαρσάλων είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της 4ης γιορτής χαλβά που διοργάνωσε πρόσφατα ο δήμος Φαρσάλων, με προσέλευση πλήθους κόσμου.
Συγγραφέας Ζώης Α.
© 2009 ΑΠΕ - ΜΠΕ