Οι Κορυσχάδες είναι χωριό και Τ.Δ. του Δήμου Καρπενησίου στην Ευρυτανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 960μ. και απέχει 4,5 χλμ. από το Καρπενήσι. Το 1955 μετονομάστηκε σε Κυψέλη, ονομασία που διατήρησε έως το 1965, οπότε και μετονομάστηκε εκ νέου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 230 κατοίκων (2001).
Ονομαστό χωριό, κυκλωμένο από έλατα, είναι διατηρητέος οικισμός με πολλά παλιά αρχοντικά. Σε αρμονία με τα σωζόμενα αρχοντικά, τα σύγχρονα κτίσματα διατηρούν ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού, που διαθέτει αξιόλογη τουριστική οργάνωση και υποδομή. Είναι ένα από τα πιο συγκεντρωμένα και όμορφα χωριά της Ευρυτανίας. Πασίγνωστο και για την ομορφιά της φύσης του, αλλά και την ιστορία του.
Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. Το Μάιο του 1944, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στις Κορυσχάδες.
Η πρώτη εθνοσυνέλευση λαμβάνει χώρα στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, διοργανώτρια της οποίας είναι η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. Από τις 14 έως τις 27 Μαΐου διαρκούν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από αντιπροσωπίες απ' όλη την κατεχόμενη Ελλάδα. Ένα μήνα αργότερα ακολουθούν εκλογές, όπου για πρώτη φορά ψήφισαν και οι γυναίκες. Κάθε χρόνο Μάη μήνα, οι Κορυσχάδες γιορτάζει με λαμπρότητα το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Το Ιστορικό Σχολείο σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Ν. Δ. του χωριού, υπάρχει το πολύπαθο και έρημο μοναστήρι των "Κουμασίων" (Γενέσιον Της Θεοτόκου), το οποίο λέγονταν και "Καταφύγιο". Ιδρύθηκε το 1661 και καταστράφηκε από τους Τούρκους στις 20 Ιουνίου του 1821. Οι κάτοικοι μετά από έρανο το ξανάχτισαν. Τον Αύγουστο του 1944 πυρπολήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, μετά από πληροφορίες που είχαν για ύπαρξη οπλοστασίου εκεί. Μεταξύ των κειμηλίων του, φυλάσσονταν η κάρα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, μεταφρασμένα χειρόγραφα των ραψωδιών Α-Ζ της Ιλιάδας και Α-Β της Οδύσσειας. Το 1950 κτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι με ενίσχυση των Ευρυτάνων της Αμερικής. Από το 1930 ανήκει στο μοναστήρι του Προυσού.
Βόρεια, στην κορυφή πάνω από το χωριό, συναντάμε ερείπια παλαιοχριστιανικού κάστρου. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι χτίστηκε πάνω σε αρχαιότερη οχύρωση.
Τουρισμός
Η παραδοσιακή αναβίωση του οικισμού των Κορυσχάδων δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να αποδράσει από την καθημερινότητα, να περπατήσει στα πέτρινα πλακόστρωτα, να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα του βουνού ζώντας σε ένα τόπο ποιότητας όπου το χθες συνδέεται δημιουργικά με το σήμερα.
Όλα τα αρχοντικά διαθέτουν καθιστικό, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων αλλά και ιδιωτικό κήπο με εξαιρετική θέα στο ελατόδασος ενώ η θερμαινόμενη πισίνα με δινόλουτρο (jacuzzi) του οικισμού (στο μεγαλύτερο αρχοντικό που διαθέτει 17 δωμάτια) χαρίζει επιπλέον στιγμές χαλάρωσης στον επισκέπτη. Κάθε δωμάτιο έχει τον προσωπικό του χαρακτήρα και είναι παραδοσιακά επιπλωμένο προσφέροντας συγχρόνως ανέσεις όπως λουτρό, τηλέφωνο, τηλεόραση, μίνι μπαρ και υπηρεσία δωματίου. Εξάλλου, πολλά δωμάτια διαθέτουν και τζάκι.
Τέλος, το κεντρικό κτίριο, τοποθετημένο στο κέντρο της πλατείας του χωριού, λειτουργεί ως εστιατόριο και μπαρ. Επίσης, σερβίρεται πρόγευμα-μπουφέ και το μενού αποτελείται από παραδοσιακά πιάτα όπως πίτες, τοπικό κρέας, σαλάτες κλπ.
Πηγές: el.wikipedia.org, www.evrytania.eu, www.windmillstravel.com,www.evrytan.gr