Η Κανελάδα είναι είδος αναψυκτικού από παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας, αρμπαρόριζα, ξυλαράκια κανέλας και ζάχαρη. Σερβίρεται με κρύο νερό και πάγο. Κατάγεται πιθανότατα από τη Νίσυρο. Πίνεται στη Κω, στη Κρήτη και σε όλες τις Κυκλάδες. Στα χωριά της Κρήτης μάλιστα παλαιότερα γινόταν με χιόνι. Η κανελάδα είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού της Κρήτης, η συνταγή παρασκευής του οποίου, χάνεται στους αρχαίους χρόνους.
Σπιτική κανελάδα
Υλικά:
1 1/2 κιλό νερό
750 γρ. ζάχαρη
8 ξυλαράκια κανέλας
Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζετε για περίπου 30 λεπτά.
Στην αρχή θα βγάλει λίγο αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσετε.
Το μάτι της κουζίνας πρέπει να είναι συνέχεια στο μέγιστο.
Περίπου στη μισή ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να φουσκώνει, πράγμα που σημαίνει ότι έχει "δέσει" αρκετά.
Το κατεβάζετε από την φωτιά.
Όσο είναι ζεστό το σουρώνετε, γιατί όσο κρυώνει θα πήζει και δεν θα είναι εύκολο να σουρωθεί.
Αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Θα γίνει ένα πολύ παχύρευστο σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι κατά προτίμηση γυάλινο (Διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου).
Για να την απολαύσετε, βάζετε σε ποτήρι 1/3 κανελάδα και συμπληρώνετε τα 2/3 με παγωμένο νερό (κανονικό ή ανθρακούχο) και θρυμματισμένο πάγο.
(Η συνταγή είναι από το http://www.metrogreece.gr)
-->