Περιγραφή
Και πάλι από το βιβλίο "Κορφιάτικες συνταγές της καλής και της νόνας" της κ. Τούλας Κατσαρου - Βεργέτη από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Πλους. "Το 15αυγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, το έθιμο θέλει κόκορα παστιτσάδα στο τραπέζι. Έμεινε από τότε που τα κτήματα τα δούλευαν οι σέμπροι και ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στο αφεντικό τον κόκορα"
Τι χρειαζόμαστε:
1 κόκορα 2.5 - 3 κιλά
μισό φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
4 κρεμμύδια μεγάλα
8 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους 15 σπυριά
1.5 ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
12 σπυριά μπαχάρι
3 ξύλα κανέλλας
ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σπετσιερικό (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο)
φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κουτάλια της σούπας ντομάτα πελτέ
3 ντομάτες ώριμες
1 κιλό μακαρόνια με τρύπα ή πένες
βούτυρο Κερκύρας για τα μακαρόνια
γραβιέρα Κερκύρας τριμμένη
νερό
Πως το κάνουμε:
Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί λίγο - λίγο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Όταν μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι.
Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στο μεταξύ έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατέβουμε να βουτυρωθούν καλά.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Και πάλι η συνταγή προέρχεται (όπως και η άλλη παστιτσάδα που έχω ανεβάσει) από το βιβλίο "Κορφιάτικες συνταγές της καλής και της νόνας" της κ. Τούλας Κατσαρου-Βεργέτη από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Πλους, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Απλά επειδή στη συνταγή για την Παστιτσάδα της κ. Τούλας μπήκε η παρατήρηση ότι η παστιτσάδα γίνεται μόνο με κόκορο είπα να είμαστε πλήρεις. Σχετικά με το σπετσιερικό συνήθως βάζω από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι, μισό κουταλάκι κύμινο και 1-2 φύλλα δάφνης. Υπάρχει και η λύση του φαρμακείου της Καρμέλλας στην πόλη της Κέρκυρας.
-->