Πάργα, το Σαιν-Τροπέ του Ιονίου Πελάγους!

Πάργα, το Σαιν-Τροπέ του Ιονίου Πελάγους!
του Δημήτρη Β. Καρέλη
«Στης Πάργας τον ανήφορο, κανέλλα και γαρύφαλλο»! Έτσι ξεκινά το παραδοσιακό… «δημώδες άσμα» της Ηπείρου που αναφέρεται στην πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πρεβέζης και περιγράφει γλαφυρά την γραφικότατη εικόνα της. Η Πάργα, η γνωστή κατά την αρχαιότητα, Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός, απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία, ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλουτάρχου. Η πρώτη αναφορά της Πάργας με αυτή την ονομασία γίνεται το 1387 από τον Ιωάννη Καντακουζηνό που την αναφέρει ως μια από τις κυριότερες πόλεις της Ηπείρου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο γήλοφο Πεζόβολο, στα παράλια του Ιόνιου Πελάγους, κι έχει απέναντι της τα γραφικά νησάκια των Παξών και Αντίπαξων. Σε μικρή απόσταση και απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό νησάκι της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένες δυο εκκλησιές, καθώς και μεσαιωνικό ενετικό κτίσμα. Η πόλη αποτέλεσε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων, όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ πούλησε την Πάργα στον Αλή Πασά.
Από την Πάργα έλκει την καταγωγή του ο μπουρλοτιέρης του Αιγαίου Κωνσταντίνος Κανάρης, ναύαρχος, ηγετική μορφή του '21, ο οποίος διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επίσης ο Πάργαλης Ιμπραήμ πασάς (1494-1536), Μεγάλος Βεζίρης (Πρωθυπουργός) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ήταν χριστιανός ελληνικής καταγωγής, γιος Έλληνα ναυτικού από την Πάργα, όπου γεννήθηκε ο ίδιος και σε παιδική ηλικία αιχμαλωτίστηκε από Τούρκους κουρσάρους.
Αξιοθέατο της πόλης, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε, είναι το Φρούριο. Κατασκευάστηκε από τους Παργιανούς, με τη βοήθεια των Νορμανδών, περί το 1400. Το 1452 καταλαμβάνει το φρούριο ο Χατζή Μπέης, σύντομα όμως το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της, ώσπου κατά το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το κατεδάφισε. Το κάστρο που χτίζουν για τελευταία φορά οι Ενετοί το 1792, μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που κτίζει ψηλότερα το κάστρο της Αγιάς - Ανθούσας για να το πολιορκήσει. Σήμερα στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνονται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764», εμβλήματα του Αλή Πασά, δικέφαλοι αετοί και επιγραφές. Το κάστρο φωτίζεται και είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, καθώς λειτουργεί εκεί αναψυκτήριο-καφετέρια, και εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Στο χώρο πραγματοποιούνται επίσης πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο στην Πάργα, την παραμονή του εορτασμού της Παναγίας, ο κόσμος μεταφέρεται με βάρκες στο νησάκι της Παναγιάς. Το επόμενο βράδυ ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου) πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον χώρο του λιμανιού για να παρακολουθήσει τη «βαρκαρόλα», η οποία αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων τους στην Πάργα, σχεδόν ένα αιώνα μετά το 1817 και την πώληση από τους Άγγλους, στους Τούρκους.
Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής.
Πάνω από 100 ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν στην Πάργα για να ικανοποιήσουν όλα τα βαλάντια των ντόπιων αλλά, κυρίως τα τελευταία χρόνια και των πολλών ξένων τουριστών και εκδρομέων.
Πανέμορφες δαντελωτές παραλίες και θαλάσσια σπορ για όλα τα γούστα θα βρείτε εδώ. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες και με μικρά καραβάκια που εκτελούν συνεχόμενα δρομολόγια, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μην είναι απαραίτητο «αξεσουάρ» των διακοπών σας.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά, όπου θα εξασφαλίσετε το… πολυπόθητό μαύρισμα σας!
Δεν θα σας λείψουν βέβαια, όπως περιμένει κανείς, η πλούσια αγορά και η διασκέδαση. Από το πολύ καλό φαγητό για όλες τις… ορέξεις, ουζοτσιπουρομεζέδες, παραδοσιακά εδέσματα και Ελληνικές συνταγές, ως και κινέζικο… παρακαλώ! Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε τον απογευματινό ελληνικό καφέ, καπουτσίνο ή εσπρέσο φρέντο σας, το βραδινό ποτό ή λευκό, κατά προτίμηση κρασάκι, ακόμη και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, στα πολλά και γραφικά της μαγαζάκια.
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αχέροντα, που οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Αξίζει χωρίς άλλο να τα επισκεφτείτε, ορμώμενοι από το εξαιρετικό θέρετρο της Πάργας, που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από το Σαιν-Τροπέ στην Κυανή Ακτή!
Δημήτρης Β. Καρέλης
Για το LamiaTimes.gr
& GaiaElliniki.gr
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTq5Zq-l9fEv15j4GH26B4syL3_rr9ncyFsrn3h8Kv04_M9CyFSSuL48y7xhM-9NN7R_vNSmyQ6sHvLuhq80s6_4ieiT-rpqXuFD3OKbTfHXSxLrfW4k0WMzNRisUgGvecvHAktLQDdUlP/s1600/1.jpg


Φωτογραφίες:
Δημήτρης Β. Καρέλης
Copyright © 2013


-->

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!