Επαναστατούν και αναβιώνουν την καλλιέργεια Ζέας‏

Κόντρα στον αναχρονιστικό και… ύποπτο συμφερόντων νόμο του 1928 με τον οποίο ανακαλείται στην Ελλάδα και «μόνο στην Ελλάδα» η καλλιέργεια  της Ζέας ή Ζειάς, του «αρχαιότερου δημητριακού και βασικού συστατικού της διατροφής των αρχαίων», τάσσονται οι επιτελείς στον αγροτικό πολυχώρο «Πάνακρον» της Σχολής Ασωμάτων και την θέση τους έκαναν πράξη πρόσφατα, αφήνοντας ποσότητες εκατόν κιλών περίπου του προϊόντος σε παρακείμενη έκταση, ζητώντας καρπό το ερχόμενο καλοκαίρι…
Η νέα δράση εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του δόλιου νόμου στην περιοχή του Αμαρίου, και εντάσσεται σε ένα πρωτοποριακό πλαίσιο του δημοτικού φορέα «Αμάρι Α.Ε.», αναβίωσης ξεχασμένων απασχολήσεων των κοινωνιών που εντέχνως μπήκαν στο… ράφι!
Η Ζέα ή Ζειά, απ’ όπου έλαβε και την ονομασία της η γνωστή ακτή του Πειραιά, είναι για τους ελάχιστους πριν το 1928 γεννηθέντες, η ζωογόνος και βασική τροφή, «το ψωμί των Ελλήνων», όπως χαρακτηρίστηκε  που αποσύρθηκε και με… νόμο για σκόπιμους και κερδοσκοπικούς λόγους, υπαγορευμένους από ξένα κέντρα…

ΖΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Πολυετείς έρευνες από τους αρχαίους χρόνους ως τα σήμερα χαρακτηρίζουν τη ζέα «ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών», είχε καλλιεργηθεί «αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους» και στην αρχαιότητα «οι Έλληνες το εγνώριζαν πολύ καλά, όπως το μαρτυρεί και ο Αισχύλος στον ύμνο του στη Δήμητρα «Δήμητερ η θρέψασα την εμήν φρένα είναι με άξιον των σων μυστηρίων».
Η Ζέα με τα πλούσια συστατικά που περιέχει, σύμφωνα με τις έρευνες, «δεν φράσει τα αγγεία που διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ., και δεν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες που παρουσιάζει η γλουτένη. Επιπλέον περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, συν το αμινοξύ «Λυσίνη», το πολυτιμότατο συστατικό για τον οργανισμό του ανθρώπου που σήμερα το αγοράζει πανάκριβα ως συμπλήρωμα διατροφής…»
ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΠΟΡΟΥΣ…

Ειδικότερα: Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα, καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου) και περιέχει το βασικό αμινοξύ «Λυσίνη» που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πέραν τούτου, τα αρτοπαρασκευάσματα από αλεύρι Ζέας είναι εύγεστα και ασύγκριτα νοστιμότερα από τα αντίστοιχα με αλεύρι σιταριού.


Η Ζέα σήμερα δεν βρίσκεται πουθενά! Μόνο ένας σε χωριό κατάφερε να κρατήσει σπόρους, και παρασκευάζει μακαρόνια  που αναμφίβολα είναι περισσότερο νόστιμα από τα μακαρόνια του σιταριού. Κάποιοι μετά «Το σκάνδαλο των αλεύρων» έγιναν πάμπλουτοι και μέσα σε λίγα χρόνια ξεχάστηκε και η λέξη, γιατί επιδιώκονταν με κάθε τρόπο να εξαφανιστεί και από τη μνήμη των Ελλήνων. Χάθηκε και από το ελληνικό λεξιλόγιο…   



#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!