Ανασκαφές στη Λαμία: Η οχύρωση, η αγορά και τα νεκροταφεία (2000-2007)



Λαμία: Η οχύρωση, η αγορά και τα νεκροταφεία (2000-2007)
 Η σύγχρονη Λαμία είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία ομώνυμη πόλη, η οποία οχυρώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. και εξελίχθηκε πολεοδομικά κατά τον ύστερο 4o- πρώιμο 3ο αι. π.X. Το αμυντικό σύστημα της Λαμίας, όπως και πολλών θεσσαλικών πόλεων, στηριζόταν στην οχυρωμένη ακρόπολη και στο τείχος της κάτω πόλης. Βάσει των ανασκαφών των τελευταίων ετών, όπως και των ορατών – στις αρχές του προηγούμενου αιώνα – τμημάτων, αποκαθίσταται με σχετική ακρίβεια η πορεία του. Το τείχος οικοδομήθηκε κατά το β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. και περιέκλειε την αρχαία πόλη με τα δημόσια κτήρια, την αγορά και τις ιδιωτικές κατοικίες, αφήνοντας έξω από την πορεία του τους χώρους των νεκροταφείων. Eίναι κατασκευασμένο κατά το ισόδομο ορθογώνιο σύστημα και αποτελείται από δύο παράλληλες σειρές λαξευμένων ορθογώνιων λιθοπλίνθων, οι οποίες σχημάτιζαν τις δύο κύριες όψεις του. 
Μεταξύ των δύο σειρών υπάρχει κενό που πληρώνεται από χώμα, λογάδες λίθους και λατύπη. Κατά διαστήματα έχουν τοποθετηθεί εγκάρσια ζεύγματα για τη σταθερότερη σύνδεση των δύο όψεων. Αξιόλογο τμήμα του τείχους (εικ. 1) αποκαλύφθηκε σε σωστική ανασκαφή οικοπέδου στην οδό Λεωνίδου 26 (ύστερα από αίτημα ανέγερσης νέας οικοδομής) και διατηρήθηκε ορατό και επισκέψιμο σε ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο. Το κέντρο της αρχαίας πόλης ταυτίζεται με αυτό της σύγχρονης Λαμίας. 
Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών φέρνουν σταδιακά στο φως τμήματα του διοικητικού, εμπορικού και θρησκευτικού κέντρου της πόλης, η οποία είχε κτιστεί σε συμμετρικά οικοδομικά τετράγωνα πάνω σε τεχνητά άνδηρα με ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους λόγω της έντονης προς Α. κατωφέρειας. Η ανασκαφή σε οικόπεδο στην οδό Αινιάνων 5 έφερε στο φως το ανατολικό τμήμα ηρώου ελληνιστικών χρόνων, το οποίο είχε ανασκαφεί παλαιότερα και διατηρείται σε υπόγειο χώρο οικοδομής, και τον αναλημματικό τοίχο του ανδήρου του, στο οποίο η πρόσβαση επιτυγχανόταν με μνημειώδη κλίμακα (εικ. 2).
 Τα νεκροταφεία βρίσκονταν στα βόρεια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της πόλης, έξω από τις αντίστοιχες πύλες. Πρόσφατες ανασκαφές στο χώρο ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας έφεραν στο φως τμήμα του νοτιοανατολικού νεκροταφείου της, με σημαντικότερα ευρήματα κτιστό καμαροσκεπή τάφο «μακεδονικού» τύπου (εικ. 3) με διάρκεια χρήσης από το 2ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ. και επιτύμβιο ανάγλυφο με παράσταση δεξίωσης πολεμιστή του 4ου αι. π.Χ. Ο τάφος θα διατηρηθεί επισκέψιμος και ορατός στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου.




Πηγή: www.culture.gr/

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!