Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα με Ψωμί
Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα είναι πολύ εύκολη, έχει απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά δίνουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Είναι το απαραίτητο ορεκτικό στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!
Τα Υλικά
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
200γρ. ταραμάς λευκός ή ροζ
1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
Ο χυμός από δύο μέτρια λεμόνια ή όσο θέλετε
Ελιές και ραπανάκια για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, το λιωμένο κρεμμύδι και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε τμηματικά το χυμό λεμονιού, το ψωμί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία κρέμα.
Σερβίρουμε την Ταραμοσαλάτα σε ένα ρηχό μπολ ή βαθύ πιάτο και τη γαρνίρουμε με ραπανάκια, ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού.