Πίτες
Σπανακοτυρόπιτα
Υλικά (για το φύλλο):
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερού (όχι τεράστια) νερό χλιαρό
1κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2-3 κουταλιές λάδι
χυμό μισού λεμονιού
Υλικά (για τη γέμιση):
1 κιλό σπανάκι
1 μάτσάκι άνιθο
3 αβγά
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μεσαίο ξερό
μισό κιλό φέτα
μισό φλυτζάνι λάδι
αλατοπίπερο
2-3 κουταλιές ρύζι
Εκτέλεση (για το φύλλο):
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά
Λιώνουμε σε κατσαρολίτσα 300 γραμ. φυτίνη ή σκληρό βιτάμ, χωρίς να κάψει
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και αρχίζουν τα ζόρικα...
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε ένα μεγάλο και αρκετά λεπτό φύλλο. Το αλείφουμε με μπόλικη φυτίνη. Διπλώνουμε τις δύο ακρες ως ότου συναντηθούν στη μέση του φύλλου και αλείφουμε ό,τι δεν έχει φυτίνη. Διπλώνουμε τις άλλες δύο άκρες και ξαναλείφουμε τα αβουτύρωτα μέρη. Συνεχίζουμε ως ότου προκύψει μεγεθος που δεν ξαναδιπλώνεται
Το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο (αν βιαζόμαστε και στη κατάψυξη ακόμη)
Επαναλαμβάνουμε τα αυτά με το άλλο κομμάτι ζύμης
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο
Τα σιγοβράζουμε ως ότου μαραθούν και μείνουν χωρίς υγρά
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα, το αλατοπίπερο, τη φέτα τριμμένη και το ρύζι.
Ελέγχουμε αν έχει πήξει η φυτίνη στα φύλλα μας και, αν ναι, ανοίγουμε το πρώτο σε μέγεθος ταψιού 30-32, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε τη γέμιση
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε τη πίτα για μιά ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.
typos.com.cy
Σπανακοτυρόπιτα
Υλικά (για το φύλλο):
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερού (όχι τεράστια) νερό χλιαρό
1κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2-3 κουταλιές λάδι
χυμό μισού λεμονιού
Υλικά (για τη γέμιση):
1 κιλό σπανάκι
1 μάτσάκι άνιθο
3 αβγά
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μεσαίο ξερό
μισό κιλό φέτα
μισό φλυτζάνι λάδι
αλατοπίπερο
2-3 κουταλιές ρύζι
Εκτέλεση (για το φύλλο):
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά
Λιώνουμε σε κατσαρολίτσα 300 γραμ. φυτίνη ή σκληρό βιτάμ, χωρίς να κάψει
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και αρχίζουν τα ζόρικα...
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε ένα μεγάλο και αρκετά λεπτό φύλλο. Το αλείφουμε με μπόλικη φυτίνη. Διπλώνουμε τις δύο ακρες ως ότου συναντηθούν στη μέση του φύλλου και αλείφουμε ό,τι δεν έχει φυτίνη. Διπλώνουμε τις άλλες δύο άκρες και ξαναλείφουμε τα αβουτύρωτα μέρη. Συνεχίζουμε ως ότου προκύψει μεγεθος που δεν ξαναδιπλώνεται
Το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο (αν βιαζόμαστε και στη κατάψυξη ακόμη)
Επαναλαμβάνουμε τα αυτά με το άλλο κομμάτι ζύμης
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνιθο
Τα σιγοβράζουμε ως ότου μαραθούν και μείνουν χωρίς υγρά
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα, το αλατοπίπερο, τη φέτα τριμμένη και το ρύζι.
Ελέγχουμε αν έχει πήξει η φυτίνη στα φύλλα μας και, αν ναι, ανοίγουμε το πρώτο σε μέγεθος ταψιού 30-32, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε τη γέμιση
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε τη πίτα για μιά ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.
typos.com.cy