Υλικά
γιά την τάρτα
γιά την τάρτα
300 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο κρύο, σε κύβους
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με δύο κουταλιές κρύο νερό
Ή αντί γιά τάρτα βάλε ένα φύλλο σφολιάτας
Για τη γέμιση
500 γρ. κρεμμύδια
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας θυμάρι φρέσκο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
4 ώριμες τομάτες
12 μικροί γαύροι ή σαρδέλες
20 μαύρες ελιές (θρούμπες)
150 γρ. φρέσκια άγρια ρόκα
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και το βούτυρο με τις άκρες των
δακτύλων σας, μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Τότε ρίχνετε το
αραιωμένο αβγό, και ζυμώνετε ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα
κρύο νερό μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να είναι ελαστική, χωρίς να
τρίβεται ή να κολλά στα χέρια. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε
σκεπασμένη για ½ ώρα στο ψυγείο για να «ηρεμήσει». Εάν βάλεις σφολιάτα
την στρώνεις σέ ένα πυρέξ και την τρυπάς πάρα πολύ καλά.
Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρετε με 4 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι. Χτυπάτε στο μίξερ την κάπαρη να
γίνει πολτός και την προσθέτετε στο μίγμα των κρεμμυδιών. Καθαρίζετε τον
γαύρο, αφαιρώντας τα κεφάλια, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο, και
ξεπλένετε τα φιλέτα. Τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν
καλά. Ανοίγετε τη ζύμη και την απλώνετε σε παραλληλόγραμμη φόρμα 30x40cm
που έχετε λαδώσει με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μίγμα
κρεμμυδιών-κάπαρης πάνω στην επιφάνεια της ζύμης και το απλώνετε να πάει
παντού. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κόβετε τις τομάτες σε ομοιόμορφες ροδέλες και τις απλώνετε πάνω στη
γέμιση με τα κρεμμύδια. Στεγνώνετε τα φιλέτα γαύρου και τα τοποθετείτε
σε γραμμές πάνω στη τομάτα σχηματίζοντας σχάρα. Βάζετε μια ελιά στο
κέντρο κάθε ρόμβου και ψήνετε την τάρτα στους 200 °C για 20 λεπτά
περίπου.
Πηγή: ab
Διαβάστε εδώ: newpost.gr