Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Υλικά
1 κ. μπακαλιάρος παστός
1 κ. κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
7-8 σκ.σκόρδο, κομμένες στα τρία
1/2 φλ.τσ. σταφίδα μαύρη (ή περισσότερη, κατά προτίμηση)
1/2 κ.σ. γαρύφαλλα
8 κόκκοι μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
3 φύλλα δάφνης
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τοματοπελτέ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Παρασκευή
Έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο για 24 τουλάχιστον ώρες, κομμένο σε κομμάτια, σε νερό που αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες. Τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 2/3 του ελαιολάδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά για 6'-8΄. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας για 4'-5'. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βγάζουμε από τη φωτιά.
 Σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση κεραμικό- στρώνουμε το μισό μείγμα κρεμμυδιών και ακουμπάμε επάνω τις φέτες του μπακαλιάρου. Απλώνουμε επάνω το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιών και ρίχνουμε λίγο αλάτι* και αρκετό πιπέρι. Διαλύουμε τον πελτέ σε 5-6 κ.σ. νερό και τον ρίχνουμε από πάνω, μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο σκεπασμένο αρχικά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε μετά από 40' περίπου και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί άλλα 35'-40', μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

* σημ.: η ποσότητα του αλατιού εξαρτάται από το πόσο ξαλμυρισμένος είναι ο μπακαλιάρος.
- See more at: http://www.sfedona.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!