Αρχικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν ένα κρασί, α) αφού άκουσαν το ποπ! του ανοίγματος ενός μπουκαλιού με φελλό και β) αφού άκουσαν να ανοίγει ένα βιδωτό, μεταλλικό πώμα.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανοίξουν και τα δύο μπουκάλια με ένα τιρμπουσόν ή με τα χέρια τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά ξανά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι τους σέρβιραν πανομοιότυπα κρασιά.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το ίδιο κρασί με 15% καλύτερη ποιότητα όταν σερβιρίστηκε αυτά με φελλό σε σύγκριση με το βιδωτό πώμα. Το κρασί με φελλό βαθμολογήθηκε επίσης ως 20% πιο κατάλληλο για μια γιορτή και κατά 16% σχετικό με μια εορταστική διάθεση.
"Οι αισθήσεις μας είναι εγγενώς συνδεδεμένες με αυτό που ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε και έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό που δοκιμάζουμε.Ο ήχος και η θέα ενός φελλού που βγαίνει θέτει τις προσδοκίες μας πριν το κρασί αγγίξει ακόμη τα χείλη μας, και αυτές οι προσδοκίες στη συνέχεια προδιαθέτουν την επακόλουθη γευστική μας εμπειρία", δήλωσε ο Charles Spence.
"Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία που έχει το πώμα στη γευστική εμπειρία ενός κρασιού και τη σαφή σχέση μεταξύ φελλού και ποιότητας στο υποσυνείδητό μας", πρόσθεσε. Ο φελλός έπεσε στις προτιμήσεις των οινοπαραγωγών, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε το TCA στο παρελθόν. Δείτε εδώ τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα κρασί «έχει φελλό»:
Μπορούμε να πιούμε ένα φελλομένο κρασί;
Σύμφωνα με την Amorim, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο διαγωνισμό οινογνωσίας Concours Mondial de Bruxelles, το 2012 μόνο το 0,8% από 6.289 κρασιά που δοκιμάστηκαν είχε TCA. Το 2015 ο αριθμός τους μειώθηκε στο 0,2%.
http://www.krasiagr.com