Ο αγριόχοιρος είναι ζωγραφισμένος με σκουροκόκκινη ώχρα σε φυσικό μέγεθος και βρέθηκε σε σπήλαιο στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας. Την αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο εντόπισαν επιστήμονες στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια. Ο αγριόχοιρος που εικονίζεται στον τοίχο του δυσπρόσιτου σπηλαίου Λεάνγκ Τεντόνγκε αποτελεί την αρχαιότερη αναπαραστατική ζωγραφιά αν και το 2019, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει σε άλλη τοποθεσία στο ίδιο νησί την αρχαιότερη έως τότε σπηλαιογραφία, ηλικίας 43.900 ετών.
Ο αγριοόχοιρος είναι ζωγραφισμένος με σκουροκόκκινη ώχρα σε φυσικό μέγεθος και κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης σκηνής, που περιλαμβάνει άλλους δύο χοίρους, διατηρημένους εν μέρει.
Όπως ανέφεραν μέλη της τοπικής κοινότητας Μπούγκις, είναι η πρώτη φορά που μάτια Δυτικών είδαν την εικόνα με τα ζώα στο σπήλαιο. Ωστόσο οι ντόπιοι ήξεραν ήδη από το 2017 την ύπαρξη της.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances».
Δημιουργός του αγριόχοιρου ενδέχεται να είναι ο Homo sapiens καθώς σύμφωνα με τον Μ. Ομπέρ, «οι άνθρωποι που τη ζωγράφισαν ήταν πλήρως σύγχρονοι, σαν κι εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε».
Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, ενώ κοντά σε αυτή υπάρχουν χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών, από τα οποία οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξάγουν δείγματα DNA
«Η ανακάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις ότι η πρώτη σύγχρονη τέχνη των σπηλαίων από τους ανθρώπους δεν εμφανίστηκε κατά την εποχή των πάγων στην Ευρώπη, όπως εδώ και καιρό εκτιμάτο, αλλά αρκετά πιο νωρίς», σημείωσε ο αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.
Σημειώνεται ότι η αρχαιότερη ζωγραφιά που έχει εντοπιστεί, βρίσκεται στη Νότια Αφρική και έχει ηλικία περίπου 73.000 ετών.