Το Λανθάνον Τραύμα: Βιο-ϊστορίες του ξεριζωμού στο κινηματογραφικό έργο του Λευτέρη Ξανθόπουλου

 
Ήταν και σκηνοθέτης (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και τηλεόρασης) και ποιητής και συγγραφέας κριτικών και θεωρητικών κειμένων για τον κινηματογράφο. Πολυσχιδής προσωπικότητα, με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ξενιτιάς και της μετανάστευσης - ένα ζήτημα που δεσπόζει στο σύνολο της κινηματογραφίας του. Ίσως γιατί ο Λευτέρης Ξανθόπουλος έζησε και ο ίδιος για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ίσως από προσωπική ευαισθησία, ίσως γιατί είχε ακούσματα και οικογενειακές μνήμες (γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Καβάλα - μια περιοχή απ' όπου έφυγαν πολλοί για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως και άλλοι από τη Β. Ελλάδα).

Δεν είναι πάντως τυχαίο πως η πρώτη του ταινία «Καλή Πατρίδα, Σύντροφε» (1985), ένα βραβευμένο σε Λοκάρνο και Θεσσαλονίκη δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ουγγαρία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο κι έχτισαν το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» το 1950 - το οποίο υπάρχει ακόμη (αν και σε όχι τόσο ιδανική κατάσταση όσον αφορά στο βιωτικό επίπεδο των κατοίκων του).


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης «έφυγε» από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. Άφησε, όμως, πίσω του ιστορίες κινηματογραφικές και κείμενα που αναδεικνύουν το τραύμα της μετανάστευσης και το βίωμα της ξενιτιάς. Με βάση αυτές τις «βιο-ιστορίες του ξεριζωμού», όπως το ονομάζουν, θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 19.30, μία συζήτηση στο ανακαινισμένο κτήριο του Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). «Στόχος της συζήτησης είναι να ακουστούν νέες εννοιολογήσεις και ερμηνείες του έργου του δημιουργού και να αναδειχθεί η συμβολή του στην κατανόηση της μεταναστευτικής εμπειρίας» λένε οι διοργανωτές. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη (δρ. Πολιτισμικών Σπουδών), Άννα Λυδάκη (ομότιμη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου), Κώστας Θ. Καλφόπουλος (συγγραφέας), Κώστας Κατσάπης (ιστορικός, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Στέλιος Κυμιωνής (ιστορικός κινηματογράφου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ).

Θα ακολουθήσει προβολή των ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978) και «Στα Τουρκοβούνια»(1983). Οι ταινίες παραχωρήθηκαν από την κ. Αγλαϊα Λάτσιου και τα παιδιά του σκηνοθέτη.

Νόρα Ράλλη

efsyn





Tags:

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!