Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη Βουλή για την Αρχαία Ιερά Οδό
Με τη διευκρίνιση ότι τα ακίνητα αρχαία μνημεία, τα οποία χρονολογούνται πριν το 1453, δεν χρήζουν ειδικής κήρυξης, καθώς προστατεύονται αυτοδικαίως από το νόμο, απάντησε η Λίνα Μενδώνη στον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα – Ηλία Αρσένη με θέμα: «Αρχαία Ιερά Οδός, 850 μέτρα σε Χαϊδάρι και λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκονται σε επικίνδυνη εγκατάλειψη και απαιτούν προστασία».
Η Ιερά Οδός συνέδεε στην αρχαιότητα την Αθήνα με την Ελευσίνα. Επομένως, η ανάδειξή της αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε συνδυασμό με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023. Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα δύο έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν στην ανάδειξη της Ιεράς Οδού. Πρόκειται για τα έργα «Αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού και των περί αυτού αρχαιοτήτων» και «Προβολή και ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού και των μνημείων που σηματοδοτούν την πορεία της».
Το δεύτερο έργο, περιλαμβάνει: Τη δημιουργία Ενημερωτικού Σταθμού για την Ιερά Οδό, εντός του Αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αφροδίτης, στο Χαϊδάρι. Το πληροφοριακό υλικό θα αναφέρεται στην ιστορία της Ιεράς Οδού, στις ανασκαφές, καθώς και στα ορατά τμήματά της αρχαίας οδού και στην ανάδειξη των ορατών τμημάτων της Ιεράς Οδού από τον Κεραμεικό έως την απόληξή της, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, όπως: Η Ιερά Πύλη, στον Κεραμεικό, το Φρέαρ Προφήτου Δανιήλ, τα κατάλοιπα της Οδού στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ «Ελαιώνας» και «Αιγάλεω», την Αφαία Χαϊδαρίου (Ιερό Αφροδίτης), το Πάρκο Αναψυχής Χαϊδαρίου, τη Λίμνη Ρειτών, τη Ρωμαϊκή Γέφυρα στον ελευσινιακό Κηφισό, το οικόπεδο ΕΦΚΑ επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ελευσίνα.
Είναι φανερό ότι με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, στο τέλος του 2022, αναδεικνύονται ουσιαστικά τα ορατά τμήματα της λιθόστρωτης Ιεράς Οδού, την οποία ακολουθούσαν οι μύστες των Ελευσινιακών Μυστηρίων. Τα έργα: Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων που εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023.