Η γίδα και η ψήφος!
Χρονογράφημα
Γράφει ο Δημήτρης Β. Καρέλης
Εμείς οι παλιότεροι περί τα εκλογικά, έχουμε να θυμόμαστε
και να διηγούμαστε στους νεώτερους πολλά ευτράπελα, τα οποία διαδραματίστηκαν
κατά την διάρκεια κάποιας προεκλογικής ή εκλογικής διαδικασίας. Τούτο δω, είναι
ένα απ’ αυτά που έχουμε να μολογάμε για πολλά χρόνια.
Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια λοιπόν, τον Ιούνιο του 1952, απονεμήθηκε το πολυπόθητο δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές και στις Ελληνίδες. Σε κείνα τα πέτρινα χρόνια, σε μια αμιγώς πατριαρχική κοινωνία, τα δικαιώματα των γυναικών ήταν τουλάχιστον περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα. Το ψηφοδέλτιο δινότανε στη γυναίκα σημαδεμένο και διπλωμένο και κείνη το έβαζε σε μια τσέπη της ζακέτας ή του φουστανιού της, για να το ρίξει, δίχως άλλο, στο «κουτί».
Το σκηνικό της ιστορίας μας διαδραματίστηκε σε κάποιο χωριό της ορεινής Φθιώτιδας. Μια συμπαθέστατη και καλοκάγαθη γριούλα, έφτασε στο εκλογικό τμήμα του χωριού, με τη μαγκούρα να στηρίζει το βάρος των.. αιώνων της.
Στην δεξιά της τσέπη είχε βάλει το «σημαδεμένο» ψηφοδέλτιο, που της είχε παραδώσει το προηγούμενο βράδυ ο τοπικός κομματάρχης. Στην αριστερή της τσέπη είχε φυλαγμένο ένα, σπουδαιότερο για κείνη, χαρτί: ένα σημείωμα που αφορούσε την… εγκυμοσύνη της γίδας της! Με τα λίγα κολλυβογράμματα που ήξερε, είχε σημειώσει το εξαιρετικά σημαντικό συμβάν της… ερωτικής συνεύρεσης της γίδας της με τον καλοχειμασμένο τράγο του κοπαδιού: «η γίδα μαρκαλίθκε τ’ Ευαγγελισμού»! Τότε ήταν εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει κανείς πότε κόντευε να γεννήσει το ζωντανό. Ο μαρκάλος, θα φέρει τη γέννο, ο γέννος τα κατσίκια και το γάλα, το γάλα θα φέρει το τυρί και το βούτυρο…[1]
Μπαίνοντας λοιπόν η γριά στην αίθουσα του σχολειού, όπου ήτανε το εκλογικό τμήμα και μετά τα διαδικαστικά, η νεαρά δικαστικός πρόσφερε την βοήθειά της στην ηλικιωμένη γυναίκα: -«Έλα κυρά Μαρία, θα σε βοηθήσω εγώ…», εκείνη όμως αρνήθηκε ευγενικά: - «Δε μπειράζει μάνα μ’, ιδώ τόχου!», απαντά δείχνοντας την τσεπούλα της.
Ωστόσο, μπαίνοντας στο υποτυπώδες παραβάν, μπερδεύτηκε κι αντί να βάλει στο σφραγισμένο φάκελο το ψηφοδέλτιο του τοπικού κομματάρχη, έβαλε μέσα και κατόπιν έριξε στην κάλπη το σημείωμα του «μαρκάλου» της γίδας!
Μπορείτε βέβαια να φανταστείτε τι ακριβώς συνέβη με το πέρας της διαδικασίας και κατά το άνοιγμα του επίμαχου φακέλου, καθώς επεκράτησε πανζουρλισμός γύρω απ’ το τραπέζι της καταμέτρησης των ψήφων!
Αφού καταλάγιασε ο γέλως, η δικαστική αντιπρόσωπος ανακοίνωσε, «δια το τυπικόν της υποθέσεως», την ακυρότητα του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου…
Όμως, το διακαές ερώτημα που ετέθη και επανέφερε ευθύς τον γέλωτα και τον πανζουρλισμό, ήταν καίριο: Ποίος ήτο ο πραγματικός χαμένος της νυκτός; Η δυστυχής γραία που έχασε την ημερομηνία της γέννας ή ο Κομματάρχης που έχασε την ψήφο;