Η αποστολή TREC για την μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές έρχεται στην Ελλάδα με δραστηριότητες για τα ΜΜΕ και το ευρύ κοινό.
Μετά τη δειγματοληψία της ευρωπαϊκής ακτογραμμής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατά μήκος του Ατλαντικού, της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, η αποστολή «Διασχίζοντας Ευρωπαϊκές Ακτογραμμές» (Traversing European Coastlines - TREC) εξερευνά τις ακτές της Μεσογείου το 2024 και φτάνει στον τελικό προορισμό της, την Ελλάδα, τον Ιούλιο.
Το TREC είναι το πρώτο έργο σε ολόκληρη την ήπειρο που μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα και την ανταπόκρισή τους στο περιβάλλον. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλομορφία και διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς παρεμβολές οδηγούν σε επιταχυνόμενη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας των ειδών και στην καταστροφή των λειτουργικών οικοσυστημάτων. Με τη δειγματοληψία που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ακτή, η αποστολή TREC θα προσφέρει μια πλουσιότερη και βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις.
Η αποστολή TREC διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την κοινοπραξία Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων (EMBRC). Συγκεντρώνει περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από περισσότερα από 70 ιδρύματα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει επίσης τοπικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της διαδρομής δειγματοληψίας, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Η αποστολή συνδυάζει επιστημονικές δραστηριότητες σε ξηρά και θάλασσα σε πρωτοφανή κλίμακα. Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες που ταξιδεύουν με τα κινητά εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) και με το ωκεανογραφικό σκάφος «Tara» θα συλλέξουν δείγματα νερού, εδάφους, ιζημάτων και αερολυμάτων στην παραλία Μυλοκόπι/Λουτράκι, τη Μαρίνα Θορικού, τη Ραφήνα, την Αθήνα και την περιοχή γύρω από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής προσφέρονται επίσης μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες για τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό.
Ευκαιρίες για τα ΜΜΕ
8 Ιουλίου: Επίσκεψη εκπροσώπων τύπου αε σε χώρους δειγματοληψίας, κινητά εργαστήρια και το ωκεανογραφικό σκάφος «Tara» και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Τα κινητά εργαστήρια του EMBL θα βρίσκονται στην Παραλία Αγίου Νικολάου – Αναβύσσου. Θα υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής των δημοσιογράφων σε δραστηριότητες δειγματοληψίας μαζί με τους ερευνητές των κινητών εργαστηρίων EMBL αλλά και δυνατότητα επίσκεψης στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να επισκεφτούν το Προηγμένο Κινητό Εργαστήριο, που βρίσκεται στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Για να εγγραφείτε για μια επίσκεψη, επικοινωνήστε με το media@embl.org έως τις 5 Ιουλίου.
16 Ιουλίου: Θεσμική εκδήλωση ‘TREC in Athens’ Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Αίθουσα Φάρου, Λεωφόρος Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα
Επιστήμονες, τοπικοί και εθνικοί φορείς καλωσορίζουν την αποστολή TREC στην Αθήνα. Θα υπάρξει δυνατότητα επίσκεψης στα προηγμένα τεχνολογικά κινητά εργαστήρια του EMBL, το ωκεανογραφικό σκάφος Tara αλλά και συνάντηση με τους επιστήμονες.
Για να εγγραφείτε για μια επίσκεψη, επικοινωνήστε με το media@embl.org έως τις 12 Ιουλίου.