Πράσινοι - Οικολογία: «Γιατί είμαστε ενάντιοι στην εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο!»
Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου του κόμματος Πράσινοι Οικολογία εξέτασε την υπόθεση της ενδεχόμενης εξόρυξης αντιμονίου στην περιοχή «Κέραμος» της Βόρειας Χίου υπό το φως των οικονομικών χαρακτηριστικών της επισφάλειας, της περιβαλλοντικής επίπτωσης και του χαρακτηριστικού της νησιωτικότητας και τοποθετείται κατηγορηματικά εναντίον μιας τέτοιας εξόρυξης.
Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου του κόμματος Πράσινοι Οικολογία είμαστε κριτικοί στην εξορυκτική λογική (ορυκτών καυσίμων, χρυσού, άλλων ορυκτών) που κυριαρχεί λόγω των αγορών και αγωνιζόμαστε για μια ηπιότερη διαχείριση των πόρων και καλύτερη σχέση με τη φύση, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα περιβάλλοντα όπως είναι αυτό της Βόρειας Χίου. Υποστηρίζουμε την ανακύκλωση και επανάχρηση αντιμονίου που το 2015 ήταν στο 20% και σήμερα είναι στην ΕΕ στο 28% και προτείνουμε την στρατηγική αύξηση της ανακύκλωσης αντιμονίου σε πολύ υψηλά ποσοστά. Υποστηρίζουμε την παράλληλη διεργασία απόληψης αντιμονίου από τις τεράστιες εξορύξεις χαλκού, μολύβδου και χρυσού που ήδη γίνονται παγκοσμίως. Τα υποτιθέμενα κοιτάσματα αντιμονίου στη Χίο είναι μηδαμινά μπροστά στα κοιτάσματα επανάχρησης και μη σπάταλης διαχείρισης των εξορύξεων.
Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου του κόμματος Πράσινοι Οικολογία εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο και συμπαρατασσόμαστε στους πολίτες και τις τοπικές δυνάμεις που επίσης αντιτίθενται.
Θεωρούμε ότι τα παλιά ορυχεία αντιμονίου και τα ιστορικά κτίρια της διοίκησης στον Κέραμο αποτελούν ένα σπάνιο μνημείο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς και τόπος ιστορικής μνήμης, που χρειάζονται προστασία και ανάδειξη, ώστε να ενταχθούν στις σημερινές ανάγκες για εκπαιδευτικές και τουριστικές διαδρομές. Θα πρέπει να υλοποιηθεί η μελέτη αποκατάστασης του χώρου και του γειτονικού εγκαταλελειμμένου οικισμού Λαρδάτο που εκπόνησε το Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ (ΠΤΙ ΕΤΒΑ) - σήμερα Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π), και να γίνει η ίδρυση μουσείου με την ονομασία "Μουσείο Παραγωγής Αντιμονίου", ώστε η Βορειοδυτική Χίος να αποκτήσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών, που θα συμβάλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής και στην ενσωμάτωσή της στην τουριστική διαδρομή της Βόρειας Χίου, με εξαιρετικά αξιοθέατα και παραλίες (Βολισσός, Αγ. Μαρκέλλα, Αγ. Ισίδωρος, Μελανιός, Αγ. Γάλα, Κέραμος, Αγιάσματα (ιαματικά νερά, υδροθεραπευτήριο), φαράγγι των Καμπιών μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς, Γιόσωνας, Ναγός, Καρδάμυλα).
Θεωρούμε ότι τα ιαματικά νερά στην περιοχή Αγιάσματα και το υδροθεραπευτήριο θα πρέπει να αναβαθμιστούν με το ΕΣΠΑ, και να προστατευτεί αποτελεσματικά η ζώνη υγειονομικής προστασίας των πηγών. Η ένταξή τους στην τουριστική διαδρομή της Βόρειας Χίου θα προσδώσει ιδιαίτερη ποιοτική αξία στην τοπική αναβάθμιση της περιοχής.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ