Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας

 

Υλικά

Μερίδες: 4

 3 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες, κομμένες σε χοντρές στρογγυλές φέτες πάχους 2 εκ.

 2 λίτρα νερό

 100 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι

 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με τα ζουμάκια τους

 οι σκελίδες από 1 μέτριο κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια

 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για τις τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε και σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό με το χοντρό αλάτι μέχρι να λιώσει το αλάτι και να διαλυθεί.

Ρίχνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις ανακατεύουμε να καλυφθούν από την άλμη και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Με τον τρόπο αυτό και ξεπικρίζουν αλλά και απορροφούν λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα.

Σάλτσα

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και τέλος την κανέλα, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μελιτζάνες

Σε ένα ρηχό σκεύος βάζουμε το αλεύρι.

Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες από την άρμη και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τινάζουμε να φύγει το περιττό και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, στο καυτό λάδι για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Τακτοποιούμε μια σειρά μελιτζάνες σε πιατέλα και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας πάνω στην καθεμία. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τοποθετώντας τες επάνω στις προηγούμενες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.


#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!